From nature to plate

Finnamyl-konserni

Finnamyl Oy perustettiin vuonna 1999, mutta itse tehdas on toiminut Kokemäellä jo vuodesta 1942. Konserniin kuuluu myös Lapuan Peruna Oy, jonka koko tuotanto myydään modifioitavaksi paperiteollisuuden käyttöön. Tuotteidemme raaka-aine, tärkkelysperuna, kasvaa pääosin Satakunnan ja Etelä-Pohjanmaan puhtailla hietamailla.

Kokemäellä valmistamme, pakkaamme ja myymme perunatärkkelystä ja elintarvikkeita kaupan keskusliikkeille sekä elintarviketeollisuudelle. Osa Kokemäen tuotannosta myydään paperi-teollisuuden tarpeisiin.

Historia

1929 Hannes Seppälä rakensi ensimmäisen perunajauhotehtaan Viipurin maalaiskunnan Taliin.
1933 Hannes Seppälä perusti Hämeen Peruna Oy:n Viipurissa. Samana vuonna Vanajan kuntaan, Hämeenlinnan naapuriin, perustettiin perunajauhotehdas.
1942 Hämeen Peruna laajensi toimintaa Satakuntaan. Satakunnan Peruna Oy:n perustava yhtiökokous pidettiin Hämeenlinnassa 15.1.1942. Kokemäelle Maataloustuottajain ostamalle maa-alueelle Krootilaan rakennettiin perunajauhotehdas. Ensimmäisenä syksynä perunaa käsiteltiin n. 2 500 tonnia.
1969 Yhtiökokouksessa Satakunnan Peruna Oy päätettiin purkaa ja yhdistää Hämeen Peruna Osakeyhtiöön.
1984 Raisio Yhtymä osti Hämeen Peruna Oy:n 2.10.1984
1999 Raisio Yhtymä perusti Finnamyl Oy:n, johon kuuluu Kokemäen tehtaan toiminnot sekä enemmistö Lapuan Perunan osakkeista.
2004 Sveitsiläinen Ciba osti Raisio Chemicalsin, ja osana tätä kauppaa siirtyivät Ciban omistukseen myös Finnamyl Oy ja Lapuan Peruna Oy.
2008 Saksalainen BASF osti koko Ciban osakekannan.
2010 Finnamyl Oy siirtyi kotimaiseen omistukseen 30.9.2010. Omistajina sopimusviljelijät, toimiva johto sekä yhteistyötahoja.

Toiminta-ajatus

Finnamyl konsernin toiminta-ajatuksena on sopimusviljelyttää tärkkelysperunaa sekä Kokemäen että Lapuan tehtaalle ja valmistaa peruntatärkkelystä, tärkkelystuotteita sekä perunaproteiinia. Näitä tuotteita myydään asiakkaille Suomessa (tekniseen käyttöön ja elintarvikekäyttöön) ja ulkomailla (elintarvikekäyttöön).

Perunatärkkelyksen paras ominaisuus elintarvikekäytössä on veden sitominen ja toisaalta teknisessä käytössä toimia helposti muokattavana liima- ja sidosaineena paperin valmistuksen osana.

Visio

Finnamyl-konsernin visiona on olla Suomen johtava tärkkelysperunan sopimusviljelyttäjä, aktiivinen tärkkelysperunatuotteiden kehittäjä ja valmistaja sekä globaali markkinoija.

Finnamyl Oy
PL 28, 32801 KOKEMÄKI
Keskus 020 721 5800
Fax 020 721 5896finnamyl-linjafinnamyl-kakkupala