From nature to plate

Pitsineidin Pätkiskakku 10–15 lle

Pohja:
1 1/2 dl sokeria
4 munaa
2 dl Kolmen Konstin perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
1 sitruunan raastettu kuori (n. 1/2 dl)
1/2 dl sitruunan mehua
75 g margariinia
2 tl Kolmen Konstin perunajauhoja
1 muna
1 dl sokeria
4 dl kuohukermaa
1 tl vanilliinisokeria
2 rkl sokeria
3 Pätkis-suklaapatukkaa
Kostutukseen:
1 1/2 dl päärynämehua
Koristekansi:
2 rkl margariinisulaa
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl siirappia
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl vanilliinisokeria
1/2 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahdon joukkoon, sekoita varovasti. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (Ø 22–24 cm). Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

2. Valmista täyte. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Sulata margariini kattilassa ja anna jäähtyä hiukan. Lisää kuoriraaste ja mehu. Sekoita joukkoon perunajauhot, muna ja sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseliksi. Ripottele valmiin kiisselin päälle ripaus sokeria ja anna jäähtyä.

3. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon.

4. Leikkaa pohja kolmeen osaan ja suklaapatukat ohuiksi lastuiksi. Kostuta pohja päärynämehulla. Täytä kakku kiisseliseoksella ja ripottele väleihin suklaalastuja. Levitä loput täytteestä kakun päälle ja reunoille.

5. Sekoita koristekannen ainekset keskenään. Levitä seos leivinpaperin päälle pellille kakun kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Paista 200 asteessa 5–7 minuuttia. Muotoile lämmin levy kakkuvuoan avulla pyöreäksi. Anna jäähtyä.

6. Nosta täysin jäähtynyt koristekansi kakun päälle. Paina hiukan, niin kerma pursuaa pitsin raoista. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 3–4 tuntia ennen tarjoilua, jotta pitsi pehmenee ja kakkua on helpompi leikata. Jos täytät kakun vasta seuraavana päivänä, säilytä se kylmiössä, jolloin pohja on helpompi leikata.