From nature to plate

Ajankohtaista

Bio-Kali

Ossi Paakki: Sivuvirrat hyötykäyttöön (pdf).
Kaija Vesanen: Case Finnamyl (PowerPoint).
Heli Nurkkala: Finnamyl Oy:n investointi perunaproteiinin erotukseen

 

24.4.2017
Bio-Kalin levitys alkoi

Finnamyl Oy:n haihdutusväkevöidyn solunestekonsentraatin, tuotenimeltään Bio-Kali levityksen valmistelut alkoivat varastoaltaan tehokkaalla sekoituksella
biokali1

Siirto varastoaltaalta pellolle tapahtuu puoliperävaunuyhdistelmällä tehokkaasti
biokali2

Kuorma tyhjennetään pellon reunalla välivarastokonttiin ojan yli, jotta raskaalla yhdistelmällä ei tarvitse ajaa pelolle.
biokali3

Tasaisella pellolla ajonopeus voidaan pitää riittävän korkeana ja levitystasaisuus on hyvä.
biokali4

Finnamylin sopimusviljelijätilaisuus 19.4. Kokemäellä

Finnamylin viljelypäällikkö Kimmo Pusa esitteli satokauden 2016 Bio-Kalin koetuloksia
biokali5

Paikalle oli kerääntynyt yli 100 Finnamylin sopimusviljelijää ja sidosryhmien edustajia kuulemaan uuden lannoitevalmisteen eduista.
biokali6

9.11.2016
Lapuan Perunan ravinteiden kierrätys otti harppauksen eteenpäin investoimalla perunan solunesteen haihdutusväkevöintiin. Päättyneelle käyntikaudelle saatiin valmiiksi investointi, jolla perunan solunesteestä haihdutetaan vettä pois ja saadaan aikaan proteiinipitoinen rehuliemi. Haihturi on myös kierrätystä ja on palvellut jo tovin meijerissä heratuotteiden haihdutuksessa. Proteiinirehua on kokeiltu syksyn aikana sekä lihasikojen että turkiseläinten ruokintaan ja ensi keväänä jatketaan tuotteen testaamista lannoitteena.

3.11.2016
Finnamyl Oy:n solunesteen jatkojalostuslaitoksella soluneste liikkuu prosessin aikana pitkän matkan putkistoissa.

18.8.2016
Noin 70 Finnamyl Oy:n tärkkelysperunan sopimusviljelijää tutustui 18.8.2016 yhteistyössä Perunantutkimuslaitoksen kanssa Köyliöön perustettuihin koeruutuihin. Myös Köyliön kokeissa koejäsenenä oli väkevöidyllä solunesteellä lannoitetut ruudut.

11.8.2016
Lapuan Peruna Oy järjesti sopimusviljelijöilleen pellonpiennartilaisuuden 11.8.2016. Perunantutkimuslaitoksella Ylistarossa. Viljelijät tutustuivat erittäin märistä olosuhteista huolimatta perunan lannoituskokeisiin, joissa koejäsenenä oli myös väkevöidyllä solunesteellä lannoitetut koejäsenet.

Finnamyl Oy:n RAKI-hanke etenee- haihdutuskokeilut käynnissä

Perunatärkkelyksen valmistus alkoi Finnamyl Oy:n ja Lapuan Peruna Oy:n tehtailla syyskuun alussa ja samaan aikaan valmistauduttiin tärkkelyksen valmistuksen sivutuotteena syntyvän perunan solunesteen väkevöintiin haihduttamalla. Finnamyl Oy:n prosessi erottaa solunesteestä ensin proteiinia ja loppujae vasta haihdutetaan väkevöidyksi lannoitteeksi. Finnamyl Oy:n tehtaalla on haihdutuspalvelun toimittajan Adven Oy:n haihdutin toimintavalmiina ja ensimmäisiä koeajoja on saatu suoritettua. Tulosten mukaan laite on osoittautunut toimivaksi ja haihdutustulokset ovat olleet odotuksen mukaisia.
Lapuan Peruna Oy:n solunestettä on kuljetettu Valion käytöstä poistaman Kaitsorin meijerin tiloissa olevaan haihduttimeen koehaihdutettavaksi. Lapuan tehtaan solunestettä haihdutetaan ilman proteiinin talteenottoa ja käytetään haihdutuksessa hyvin matalaa lämpötilaa. Matalan lämpötilan takia ei päästä yhtä väkevään haihdutustuotteeseen kuin Finnamyl Oy:n tapauksessa, mutta kokeilussa on kuitenkin päästy eteenpäin ja syntynyttä väkevöintituotetta on viety yksimahaisten eläinten rehuseoksen raaka-aineeksi . Joten ensimmäisten viikkojen kokemusten perusteella väkevöity soluneste näyttää soveltuvan myös rehukäyttöön.

Kuva haihdutuslaitteistosta Kaitsorin vanhalla meijerillä ( kuva Petri Perämäki)

13.8.2015
Finnamyl ja Lapuan Peruna Oy:n sopimusviljelijät tutustuivat tutkija Anna Sipilän johdolla väkevöidyn solunesteen lannoituskokeisiin Perunantutkimuslaitoksella.


 

13.7.2015
Finnamyl Oy esitteli Raki-hanketta sen mahdollistamia tuotteita Suomi Areena-tapahtumassa Huittisissa.


 

13.5.2015
Väkevöidyn solunesteen levitys oli käynnissä naapurimaassamme Ruotsissa 11.5. Tuotteen pääasiallisin markkinointikohde on siellä luomutuotannossa, kuten vierailemallani tilalla. Kyseiselle luomupunajuuren tuotantoon tarkoitetulle lohkolle levitettiin Lyckeby Ab:n väkevöityä solunestettä hyvissä olosuhteissa.

Kimmo Pusa, Viljelypäällikkö, Finnamyl Oy


 

10.4.2015
Kevään perinteisillä Perunapäivillä käytiin läpi koemittakaavan tuotantomenetelmillä valmistetun Bio-Kalin koostumusta. Ravinnekoostumuksiltaan Bio-Kali sisältää liukoista typpeä, fosforia ja nimensä mukaisesti runsaasti kaliumia. Bio-Kalissa on myös muita mm. tärkkelysperunalla tarvittavia ravinteita, kuten kalsiumia ja magnesiumia, sekä booria.

7.4.2015
Proteiininerotuslaitoksemme on nousemassa kovaa vauhtia Kokemäen ?biotetollisuuspuistoon?


 

9.2.2015
Uutta toimintamallia esiteltiin viljelijätilaisuuksissa
Finnamyl Oy ja Lapuan Peruna Oy esittelivät hanketta helmikuun alussa tärkkelysperunan sopimusviljelijöilleen. Tilaisuuksia järjestettiin Kokemäellä, Kauhajoella ja Ylihärmässä. Paikalla oli yhteensä yli 200 sopimustuottajaa, joiden tuottaman tärkkelysperunan sivujakeiden hyödyntämisestä on kyse. Viljelijät ottivat kehitystyön innolla vastaan ja tilaisuuksissa esitettiin runsaasti kysymyksiä Bio-Kalin levityksestä ja saatavuudesta jo kevään 2016 tärkkelysperunan tuotantoa silmällä pitäen.

12.1.2015
Finnamyl Oy ja sen tytäryhtiö Lapuan Peruna Oy ovat panostamassa voimakkaasti perunatärkkelysprosessin sivutuotteena syntyvän solunesteen jatkojalostamiseen. Solunesteestä saadaan uusien prosessien avulla arvokasta kotimaista proteiinia ja väkevöityyn muotoon saatettua kasviravinnetta. Olemme todella iloisia siitä, että perunan sisältämien ravinteiden kierrätyksen tehostamiseen saimme perustettua hankkeen, jota Ympäristöministeriö osaltaan tukee. Uuden prosessin ja uuden prosessin myötä voimme lisätä merkittävästi ravinteiden kiertoa oman tuotantoketjumme sisällä, mutta kaikki uusi tarvitsee sekä tuotekehitystä sekä uuden toimintatavan viemistä käytäntöön. Tärkkelysperunan ravinteiden kierrätys lannoitevalmisteiksi- hanke auttaa meitä molemmissa edellä mainituissa haasteissa.
Ossi Paakki, toimitusjohtaja, Finnamyl Oy, Lapuan Peruna Oy